Je bekijkt nu Struinen door de Tuin van Margot

Struinen door de Tuin van Margot

In de rubriek Struinen door de Tuinen vertellen bewoners over hun liefde voor hun tuin. Dat hoeft geen bijzondere tuin zijn maar kan ook een binnentuin, geveltuin of balkon zijn. Op deze manier kun je een kijkje nemen in de tuin van buurtgenoten en inspiratie opdoen om je eigen tuin wat groener en leuker te maken. Als eerste in deze serie is de tuin van Margot Mol in de Voorhelmstraat.

Margot Mol:“Mijn tuin is een georganiseerde chaos waarin ik kan genieten van groen en natuur. Bijna alle planten in de tuin heb ik zelf gekweekt, maar ze mogen ook spontaan in de tuin opkomen. De muurschildering zat er al toen ik er kwam wonen en bladdert nu een beetje af. Eerst vond ik die schildering een beetje kitscherig, maar de tuin en de schildering gaan nu steeds meer bij elkaar horen. Er staat ook een compostbak in de tuin waar ik bloemenresten en gft-afval in doe. Een keer in het jaar kan ik dan mooie aarde oogsten die weer in de tuin gebruikt kan worden. Elke ochtend kijk ik even hoe alles erbij staat in de tuin. Door goed te kijken zie je meer. Ook hou ik ervan om te experimenteren met planten en stekjes. Van de Franse geranium heb ik er genoeg in potten staan. Mensen mogen altijd vragen of ze er een mee mogen nemen. Het is een makkelijke plant om mee te beginnen in een nog kale tuin. Ze krijgen paarse bloemen en ze houden katten op afstand. Die houden niet van de citrusgeur die deze planten verspreiden.
Een van mijn favoriete planten, de Albizia, staat in een van de potten naast mijn huis. Er is te dicht op de plant een dikke geocatching paal in die pot geplaatst. De wortels zijn beschadigd en de plant doet het helaas niet meer zo goed.”

Heb je tips voor buurtbewoners?
“Ja, heel veel! Ten eerste: het is duur om alle planten voor in de tuin te kopen. Ik zou geld besteden aan aarde maar niet aan planten. Leer in plaats daarvan stekken. Vraag om stekjes aan vrienden en buren. Dan is het een kwestie van uitproberen. Begin in een glas met zaaigrond. Dat maak je met zand (bijvoorbeeld van de dierenwinkel) en doe daar aarde bij. Daarnaast is het belangrijk om stekjes goed vochtig te houden.Ten tweede is het handig om de aarde in potten elke twee jaar te vervangen zodat de planten genoeg voeding krijgen. Nog een tip voor mensen met een kleine tuin: door een spiegel of een vijver lijkt de tuin optisch groter en ruimtelijker. En als laatste tip kun je bij rommelmarkten en kringloopwinkels plantenpotten vinden voor een zachte prijs. Op Franse rommelmarkten heb ik mooie zinken plantenbakken gekocht.¬†Over Frankrijk gesproken; wanneer ik op vakantie ga naar mijn huisje in Frankrijk stop ik de hele auto vol met planten. Alles wat los staat gaat mee. Het is niet dat ik anderen met mijn planten niet vertrouw, maar niemand kent mijn planten zo goed als ik. De ene plant heeft meer water nodig dan de andere. Het zijn net mijn kindjes.”


Margot en de plantjes gaan op vakantie
Wil je iemand aandragen voor deze rubriek of op de hoogte blijven van wat het Springlevende Wijkteam komend jaar organiseert, neem contact op met contactrozenprieel@gmail.com